joi, 2 iunie 2011

Decupajul (decoupage) pentru începători

Decupajul e o artă ce permite oricui să-și dezvolte simțul artistic. E ușor de făcut de către oricine, indiferent dacă respectivul are sau nu ceva cunoștințe în ceea ce privește pictura. Nu necesită cheltuieli mari - cele mai prețioase sunt ideile și imaginația noastră. Putem practica decupajul în mod nelimitat, căci orice poate fi înfrumusețat cu această tehnică- de la oale de lut, sticle, obiecte de carton, tablă, sau lemn și până la ziduri.
Această artă este perfectă pentru cei care suferă de alergii, deoarece marea majoritate a materialelor (lacuri, lipici, vopsele) sunt inodore și pe bază de apă. Pentru a curăța instrumentele de lucru nu e nevoie de solvenți, sunt suficiente apa și săpunul.

Decupajul implică folosirea de hârtie cu modele decorative și de vopsele acrilice pentru a crea o compoziție. Aceasta este apoi acoperită cu câteva straturi de lac, până obținem o suprafață plană. Deci ce putem înfrumuseța?totul. Lemnul, lumânările, cartonul, mucavaua, tabla, plasticul și vasele de lut se pot decora prin decupaj.

Suprafețele de lipire din lemn, tablă și lut trebuie pregătită prin șmirgheluire. Vom folosi un șmirghel fin, de 220, apoi vom șterge suprafața cu o cârpă moale. Opțional, pentru un aspect neted și plăcut vom mai avea nevoie de șmirghel de 400, și de „lînă de oțel” ( lână metalică fină) .



Ce să lipim?Este bună orice tip de hârtie a cărei culori e rezistentă în contact cu apa. Există hârtie specială pentru decupaj, dar rezultate excelente se pot obține cu ajutorul unui șervețel de hîrtie, sau cu desene scoase la imprimanta laser.



Pentru a lipi avem nevoie de un lipici special pentru decupaj, care se găsește de cumpărat în magazinele de specialitate.



Culorile folosite vor fi cele acrilice. Acrilicile sunt culori pe bază de apă, cu viteză mare de uscare.



Vom avea nevoie de pensule late și rotunde, de diferite mărimi, potrivite pentru vopsele acrilice(din păr de porc). Cele mari și late, pentru acoperirea suprafețelor largi (pensulă lată nr. 35 ), pot fi cumpărate și de la magazinele de chimice, unde le găsim mai ieftin. Pentru acoperirea suprafețelor mari putem folosi și burete. Pentru acoperirea cu lac vom folosi o pensulă lată mai mică ( nr. 10 ), iar pentru realizarea unor detalii- o pensulă rotundă subțire ( nr. 4 ).




Pentru a decupa modelele de hârtie vom folosi o forfecuță cu vârful ascuțit și ușor rotunjit (foarfecuță de unghii) .

 Ca să finisăm lucrarea vom folosi un lac (vernis) acrilic.



Astfel pregătiți ne putem lansa în aventura noastră artistică ...

(sursa imaginilor: google) si http://decupajart.blogspot.com/2010/03/decupajul-decoupage-pentru-incepatori.html

Un comentariu:

Anonim spunea...

Felicitari!
http://www.youtube.com/watch?v=RJCFWI3n2kM