sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Obiceiuri de Craciun




Prin unele părţi, tăiatul porcilor se face la Ignat, şi prin altele datina aceasta se amână până la Crăciun, din pricina postului, ca nu cumva să se spurce vreun vas sau vreun blid cu carne de porc, cu “de dulce”, şi astfel să se spurce cu de frupt şi cei din casă. Porcii sunt îngrăşaţi cu grăunţe, făină, tărâţe, bostani, ş.a.m.d., până în această zi, iar noaptea ei vor visa dacă vor fi tăiaţi ori ba. Prin unele locuri se zice că în noaptea dinspre Ignat, porcii visează mărgele roşii la gât. Porcul care n-a fost tăiat în ziua de Ignat, de aici încolo nu se mai îngraşă, nu mai pune carne pe el şi nu mai mănâncă, căci în ziua de Ignat şi-a visat cuţitul. De aceea, din ziua de Ignat şi până la Crăciun, porcii stau toţi trişti.
La Crăciun, porcii se taie în ziua de Ajun, în întâia zi de Crăciun sau chiar într-a doua, cum se întâmplă prin unele sate din jud. Galaţi. Prin jud. Argeş sunt sate prin care porcii se taie între Crăciun şi Sf. Vasile, păzindu-se ca ziua de tăiere să nu fie lunea ori vinerea, mai cu seamă când rămâne prăsila de porci în urmă. Alţii, sătenii superstiţioşi, nu taie porcii decât după Sf. Vasile, ca să nu zacă de lingoare. Prin unele sate din jud. Dolj, porcii se taie de cu noapte, ca până la ziuă totul să fie gata. Când înjunghie porcul, atat meşterul ce-l taie, cât şi cei dimprejur, îşi fac cruce cu sânge, ca să fie sănătoşi şi roşii peste an, şi zic: “La anul şi la mulţi ani cu sănătate!”

Particip la concursul "Sarbatori in oale noi"

Niciun comentariu: