luni, 23 mai 2011

Muzeul Golesti

 

     
In vechiul conac din satul Golesti, incepand inca dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, prin ingrijirea istoricului G. Fotino, a fost construit un mare muzeu. Cladirea in care a fost amenajat a fost ridicata in 1640 si poarta amprenta specifica a monumentelor epocii lui Matei Basarab. Chiar de la intrare poate fi admirata Fantana lui Golescu, care poarta o inscriptie de lauda la adresa lui Radu Golescu-vornicul (1746-1818). Intregul complex este inconjurat cu un zid inalt, avand in cele patru colturi turnuri de aparare. Deasupra intrarii incintei se ridica un foisor construit intre 1784 si 1807. In 1859 el a fost distrus de cutremur, iar ce exista astazi este rezultatul restaurarilor. In mai 1821, aici a poposit si a dormit Tudor Vladimirescu; de aici a fost ridicat de oamenii lui Alexandru Ipsilanti si dus la Targoviste unde a fost ucis (27 mai 1821).

Tot aici a fost infiintata si poate fi vizitata prima scoala cu adevarat modernista din Romania, adusa in Tara Romaneasca de catre marele carturar Dinicu Golescu, cel care a infiintat, la 1 mai 1826, pe cheltuaiala sa, Scoala Sloboda Obsteasca de la Golesti. Scoala, care se adresa tuturor copiilor, indiferent de sex, rasa sau pozitie sociala - a avut la baza modelul francez, pe care Dinicu Golescu l-a copiat in urma unei vizite, iar cursurile se desfasurau dupa modelul monitorial sau lancasterian. Sectia memoriala este organizata in conacul propriu-zis. Ultima renovare a conacului este din 1960. Aici se gaseste mobila din secolul 19, biblioteca si tablourile fratilor Golesti.

Este interesant aici sa vezi baia turceasca, unica constructie de acest gen din tara, care s-a pastrat integral. Ea a fost cladita in 1784. De asemenea aici mai este si o biserica ridicata de Stroe Leurdeanu in 1646, cu mobilier sculptat care dateaza din acea perioada. Muzeul Golesti ( Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Romania) reprezinta indeletnicirile de pomicultura si viticultura din Romania si are case din diverse zone ale tarii. Aceasta sectie este asemanatoare cu Muzeul Satului din Bucuresti si va prezinta case traditionale romanesti din toate regiunile tarii. Cei mai cunoscuti Golesti sunt: Dinicu Golescu (m.1830), Zoe Golescu (m.1879), Nicolae Golescu (m.1877), Stefan Golescu (m.1874), Radu Golescu (m.1882).
 



                                                          Camera lui Zinca Golescu

                            Pentru pasionati si amatori va stau la dispozitie cai si ponei pentru calarie

                                                      Casa originara din Topana-OLt



 

Niciun comentariu: